Ποσειδώνας
ο κυβερνήτης των θαλασσών και προστάτης των αλόγων
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, και είχε αρκετά αδέλφια, μεταξύ των οποίων ο Δίας, ο Πλούτωνας, η Ήρα, η Δήμητρα και η Εστία. Όταν ο Δίας ανατράπηκε από τον Κρόνο και ανέβηκε στον θρόνο των θεών, ο Ποσειδώνας καταλάβει τη θέση του πατέρα του στην κυριαρχία του νερού και της θάλασσας. Παρόλο που ο Ησίοδος τον θεωρεί μεγαλύτερο σε ηλικία από τον Δία, ο Ποσειδώνας αποδέχεται την υπεροχή του αδελφού του και πάντα τον σέβεται. Έτσι, ο Ποσειδώνας θεωρείται ο θεός της θάλασσας και των νερών και έχει τεράστια σημασία στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων.
Λέγεται ότι ο Ποσειδώνας κατοικούσε σε έναν ολόχρυσο παλάτι στο βυθό της θάλασσας στις Αιγές, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν σαφή εικόνα για την πόλη του. Η σύζυγός του ήταν η Αμφιτρίτη και μαζί κυβερνούσαν το βασίλειό τους. Όλες οι θαλάσσιες θεότητες υποταγμένες σε αυτόν και ανέβαινε στον Όλυμπο για να συμμετάσχει στις συνελεύσεις των θεών.
Ο Ποσειδώνας δεν ήταν μόνο ο άρχοντας της θάλασσας αλλά και κύριος όλων των φαινομένων της. Με την τρίαινά του προκαλούσε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων, δημιουργούσε νησιά, σκοπέλους και πηγές και προστάτευε τους ναυτικούς με ευνοϊκό άνεμο. Επίσης, ήταν προστάτης των ψαράδων.
Παρότι ο Ποσειδώνας είναι κυρίως γνωστός ως ο θεός των νερών, στον μυθικό κόσμο των αρχαίων Ελλήνων, θεωρείται επίσης θεός της βλάστησης και των ιπποδρομιών. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα κύματα ήταν σαν άλογα, επομένως ο Ποσειδώνας θεωρήθηκε προστάτης των ιπποδρομιών και των αλόγων. Επίσης, διαδεχόμενος τη Δήμητρα στον θρόνο του Ολύμπου, ο Ποσειδώνας έχει μερικούς μύθους που τον συνδέουν με την θεά της γονιμότητας.
Εντούτοις, ο Ποσειδώνας είναι επίσης γνωστός για τα παιδιά του, πολλά από τα οποία είναι άνδρες άγριοι και δυνατοί. Τα μυθικά άλογα Πήγασος και Αρείονας ήταν δύο από τα παιδιά του Ποσειδώνα, που θεωρούνταν οι αντίστοιχοι προστάτες των ιπποδρομιών. Άλλα παιδιά του Ποσειδώνα περιλαμβάνουν τους Ανταίο, Βούσιρη, Πολύφημο, Κύκνο, τον τρίτωνα, τους Λαιστρυγόνες, τον Νηλέα, τον Πελία και πολλούς άλλους. Γενικά ο Ποσειδώνας σχετίζεται με πρωτόγονες δυνάμεις και τέρατα και καταδιώκει με αυτά όσους τον εξοργίζουν. Είναι επίσης θεός της θαλασσοβασιλείας και η αρχαιότερη απεικόνισή του τον δείχνει σταθερά καθιστό στον θρόνο του, κρατώντας τρίαινα και τριαινοφόρο δόρυ, ένα σύμβολο της εξουσίας του στη θάλασσα.
Η απεικόνισή του ως θεού των νερών και της θαλασσοβασιλείας σημαίνει ότι ο Ποσειδώνας έχει σημαντική σχέση με τον βίο των ανθρώπων, καθώς η θάλασσα έχει πάντα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή και την οικονομία τους. Η λατρεία του εξαπλωνόταν σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές και ακρωτήρια. Η πιο σημαντική γιορτή του ήταν τα Ίσθμια, κατά την οποία έθυαν στον θεό κυρίως μαύρους ταύρους, αγριόχοιρους και κριάρια. Συμβολικά του ζώα ήταν το δελφίνι, το άλογο και το πεύκο, αφού από αυτά κατασκευαζόταν τα καράβια, καθώς και η τρίαινα. Στην τέχνη, εικονίζεται ως δυνατός και μεγαλοπρεπής άντρας, ορισμένες φορές με μανδύα και άλλες φορές τελείως γυμνός.