Άλκηστις
Η βασίλισσα που θυσίασε τη ζωή της για τον αγαπημένο της, Άδμητο.
Η Άλκηστη, κόρη του Πελία, βασιλιά της Ιωλκού, απέρριπτε πολλές προτάσεις γάμου ενώπιον ισχυρών μνηστήρων. Ο πατέρας της, φοβούμενος ότι αυτό μπορεί να απειλήσει τη θέση του, θέσπισε έναν αθλητικό διαγωνισμό πριν τον γάμο. Οι επιδιώκοντες μνηστήρες έπρεπε να ζέψουν ένα αγριογούρουνο και ένα λιοντάρι σε ένα άρμα και να τα οδηγήσουν γύρω από μια πίστα. Τα δύο αυτά ζώα συμβόλιζαν τις διάφορες ημίσεις του έτους στην αρχαία Ελλάδα. Η συμπερίληψή τους στον μύθο ερμηνεύεται ως η ειρηνική διάσπαση ενός βασιλείου μέσω του γάμου. Αυτή η ιστορία έχει αναβιώσει στο έργο του Ευριπίδη, "Άλκηστις".
Ο βασιλιάς των Φερών, Άδμητος, είχε την υποστήριξη του θεού Απόλλωνα, που για ένα διάστημα αναγκάστηκε από τον Δία να γίνει υπηρέτης του. Ο Απόλλωνας τον βοήθησε να επιτύχει τον άθλο του Πελία και να παντρευτεί την Άλκηστη. Όμως, ο Άδμητος αρρώστησε και ήταν κοντά στο θάνατο. Ο Απόλλωνας παρενέβη και έπεισε τις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπο, να σώσουν τη ζωή του Άδμητου, με την προϋπόθεση ότι κάποιος άλλος θα θυσιαστεί αντί για εκείνον.
Ο Άδμητος αποδέχτηκε αμέσως τη συμφωνία, χωρίς να σκεφτεί πολύ τις επιπτώσεις. Ωστόσο, οι φίλοι του και οι γονείς του δεν ήταν πρόθυμοι να θυσιαστούν για εκείνον. Μόνο η Άλκηστη προσέφερε τον εαυτό της ως αντικαταστάτρια.
Όταν ο Θάνατος, ο θεός του κάτω κόσμου, ήρθε για να πάρει την Άλκηστη, ο Ηρακλής μπήκε σε έντονη μάχη μαζί του και τον απέτρεψε. Χρησιμοποιώντας ένα ρόπαλο από ένα κλαδί αγριελιάς, ο Ηρακλής ανάγκασε τον Θάνατο να παραδώσει την Άλκηστη στον Άδμητο και να αποκαταστήσει την ευτυχία στη ζωή τους.