Ανδρομέδα
Η πριγκίπισσα που διασώθηκε από τον Περσέα, ανατρέποντας την άδικη καταδίκη της σε θάνατο από το θαλάσσιο τέρας.
Η Ανδρομέδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μύθο του Περσέα. Ήταν θυγατέρα του Κηφέα, του βασιλιά της Αιθιοπίας, και της Κασσιόπης, μιας εξίσου όμορφης γυναίκας που ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την ομορφιά της.
Η Ανδρομέδα κληρονόμησε την ομορφιά της μητέρας της και η Κασσιόπη, πάντα ματαιόδοξη όσον αφορά την εμφάνισή της, ήταν υπερήφανη για την ομορφιά της κόρης της. Μια μέρα, η θεά Ήρα, που ήταν γνωστή για τη ζήλια της, άκουσε την Κασσιόπη να απαριθμεί τις ομορφιές της και της κόρης της, υποστηρίζοντας ότι ήταν ακόμη πιο όμορφες από τις Νηρηίδες, τις θαλάσσιες νύμφες που ήταν κόρες του Ποσειδώνα. Σωστά, η ελληνική μυθολογία πληρείται από ιστορίες όπου οι θεοί τιμωρούν την υπερηφάνεια και την ύβρη των ανθρώπων, και η Κασσιόπη αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή.
Η Ήρα και οι Νηρηίδες παραπονέθηκαν στον Ποσειδώνα για τις υπερηφάνειες της Κασσιόπης. Ο Ποσειδώνας αποφάσισε να τιμωρήσει την Αιθιοπία και έστειλε μια πλημμύρα για να καταστρέψει τη χώρα. Επιπλέον, έστειλε ένα φοβερό θηλυκό τέρας της θάλασσας για να στοιχειώσει τις ακτές. Το τέρας αυτό προκάλεσε ανείπωτη καταστροφή και είχε απεριόριστη επιθυμία για ανθρώπινη σάρκα.
Έτσι, ο Κηφέας, μετά από σκέψη, απευθύνθηκε σε ένα μαντείο για να ζητήσει χρησμό. Ο μάντης του είπε ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί για πάντα από το τέρας της θάλασσας ήταν να θυσιάσει την κόρη του, την Ανδρομέδα. Ο Κηφέας παραπονέθηκε στους θεούς, αλλά αυτοί παρέμειναν αδιαλλάκτοι, θεωρώντας ότι αυτή ήταν η μόνη εξιλέωση για την υπερηφάνεια της Κασσιόπης.
Έτσι, η Ανδρομέδα βρέθηκε αλυσοδεμένη γυμνή σε ένα βράχο με θέα στη θάλασσα, φορώντας μόνο τα κοσμήματά της, όπως τους ορίστηκε από τους θεούς. Καθώς η Ανδρομέδα στεκόταν εκεί, αναμένοντας το τραγικό της πεπρωμένο, είδε έναν νεαρό άνδρα πετώντας πάνω από την περιοχή με ένα ζευγάρι φτερωτά σανδάλια. Αυτός ήταν ο Περσέας, ο ήρωας που είχε μόλις σκοτώσει τη γοργόνα Μέδουσα, χρησιμοποιώντας ένα μαγικό κοφτερό σπαθί, και επέστρεφε στο Άργος με το κεφάλι της γοργόνας σε έναν σάκο. Τα φτερωτά σανδάλια, το δισάκι (σάκος), ένα μαγικό δρεπάνι και ένα κράνος που τον έκανε αόρατο του είχαν δοθεί από τους θεούς, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για να νικήσει την γοργόνα, η ματιά της οποίας μετέτρεπε όποιον κοίταζε σε πέτρα.
Ο Περσέας εξεπλάγη όταν είδε μια όμορφη γυναίκα αλυσοδεμένη σε ένα βράχο. Καθώς κατέβηκε από τον ουρανό για να πλησιάσει και να την εξετάσει προσεκτικότερα, είδε τους γονείς της Ανδρομέδας να παρακολουθούν απελπισμένοι από την ακτή. Του υποσχέθηκαν ότι, αν μπορούσε να σώσει την Ανδρομέδα από το τέρας, θα μπορούσε να την παντρευτεί. Ομως, πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα λόγια τους, το τέρας αναδύθηκε από τη θάλασσα και προσέγγισε την Ανδρομέδα, με το στόμα του ανοιχτό, έτοιμο να την καταπιεί ολόκληρη.
Ο Περσέας αμέσως πέταξε στον αέρα, έβγαλε το κεφάλι της Μέδουσας από το δισάκι του και το εστρέφει κατά του τέρατος. Η ματιά της Μέδουσας άστραψε και πέτρωσε το τέρας, αναποδογυρισμένο από την κατάρα της γοργόνας. Ο Περσέας απελευθέρωσε την Ανδρομέδα από τις αλυσίδες και την οδήγησε πίσω στους γονείς της, που έκλαιγαν από χαρά. Στη συνέχεια, ο Περσέας θυσίασε σε όλους τους θεούς ως ένδειξη μετάνοιας για το γεγονός ότι αρνήθηκε την εκδίκησή τους. Ο Ποσειδώνας αργότερα μετέτρεψε το πτώμα του τέρατος στο πρώτο κοράλλι της θάλασσας. Η Ανδρομέδα, εντυπωσιασμένη από τη γενναιότητα του Περσέα, ερωτεύτηκε αυτόν. Ζήτησε από τους γονείς της να την αφήσουν να τον παντρευτεί αμέσως.
Κατά τη διάρκεια της τελετής γάμου, ο Αγήνορας εμφανίστηκε απροσκλήτως με ένα συνοδευτικό σύνολο φίλων του, διακόπτοντας την τελετή και απαιτώντας από την Ανδρομέδα να ακυρώσει τον γάμο με τον Περσέα. Ο Κηφέας και η Κασσιόπη, λόγω του βασιλικού καθεστώτος του Αγήνορα, έλαβαν το μέρος του και συμφώνησαν με αυτόν. Όταν ο Περσέας αρνήθηκε να τερματίσει τον γάμο, ο Αγήνορας προσπάθησε να απαγάγει την Ανδρομέδα με βία, ενώ οι φίλοι του επιτέθηκαν με εχθρικότητα στον Περσέα χρησιμοποιώντας τα όπλα τους.
Ο Περσέας είχε προβλέψει την προδοσία της Κασσιόπης και είχε μαζί του το μαγικό σάκο με το κεφάλι της Μέδουσας. Χρησιμοποίησε το κεφάλι για να μετατρέψει τον Αγήνορα και τους φίλους του σε πέτρα. Επίσης, μετέτρεψε τον Κηφέα και την Κασσιόπη σε πέτρα, τιμωρώντας την Κασσιόπη για την υπερηφάνειά της.
Οι θεοί αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Κηφέα και την Κασσιόπη παραδειγματικά. Γι' αυτόν τον λόγο, τους τοποθέτησαν ανάμεσα στα αστέρια ως αστερισμούς, προειδοποιώντας έτσι τους ανεύθυνους. Σε ορισμένες περιόδους του έτους, ο αστερισμός της Κασσιόπης φαίνεται να γυρίζει ανάποδα, προκειμένου να τιμωρηθεί ακόμη περισσότερο.
Ο Περσέας απομακρύνθηκε από το Άργος, κρατώντας την Ανδρομέδα στην αγκαλιά του. Ανακτήσανε το βασίλειό του από τον θείο του, ο οποίος είχε αναλάβει τον θρόνο κατά την απουσία του, και ζήσανε πολλές άλλες περιπέτειες. Τελικά, ο Περσέας και η Ανδρομέδα βασίλεψαν στην Τίρυνθα, μια αρχαία πόλη της Πελοποννήσου, και οι απόγονοί τους διαδέχθηκαν την εξουσία.
Όταν απεβίωσαν, ο Περσέας και η Ανδρομέδα έδωσαν τα ονόματά τους σε αστερισμούς, κάτι που στην περίπτωσή τους, ήταν μεγάλη τιμή και όχι μια φοβερή προειδοποίηση όπως σε άλλα πρόσωπα της μυθολογίας. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του αστερισμού της Ανδρομέδας είναι το νεφέλωμα της Ανδρομέδας, που αποτελεί τον πλησιέστερο γαλαξία στον δικό μας.