Ενδυμίων

Ο βασιλιάς που έφερε τους Ολυμπιακούς αγώνες και κέρδισε την αγάπη της θεάς Σελήνης.

Ο μυθικός βασιλιάς Ενδυμίων έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο ιστορίες. Στην πρώτη, αποδίδεται σε αυτόν η εισαγωγή των αγώνων δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη δεύτερη, πιο γνωστή μυθολογική ιστορία, η θεά Σελήνη ερωτεύεται τον Ενδυμίωνα ενώ αυτός κοιμάται.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ενδυμίων ήταν γιος του Αέλθιου και της Καλύκης. Ωστόσο, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο πατέρας του ήταν ο θεός Δίας. Ο Αέθλιος ήταν ένας από τα παιδιά του Δία, ενώ η Καλύκη ήταν κόρη του Αιόλου, του μυθικού προγόνου των Αιολών που ζούσαν στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο από την Πελοπόννησο, ο Ενδυμίων μετέφερε τους Αιολείς από τη Θεσσαλία στην Πελοπόννησο, όπου αναδείχθηκε ως βασιλιάς της Ήλιδας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς Ενδυμίων είχε τρεις γιους: τον Παίονα, τον Επειό και τον Αιτωλό, καθώς και μια κόρη με το όνομα Ευρυκύδα. Όταν οι γιοι του έφθασαν σε μια νεαρή ηλικία, ο Ενδυμίων έκανε διαγωνισμό τρεξίματος για να αποφασιστεί ποιος από αυτούς θα διαδεχθεί τον θρόνο μετά τον θάνατό του. Αυτός ο αγώνας τρεξίματος θεωρείται ο πρώτος αγώνας που διοργανώθηκε στην Ολυμπία, την τόπο όπου αργότερα πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο Επειός κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου. Ο Παίονας, αγανακτισμένος από την ήττα του, εγκατέλειψε την Πελοπόννησο και ταξίδεψε προς την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου ιδρύθηκε μια περιοχή που ονομάστηκε Παιονία σε τιμή του. Ο Αιτωλός παρέμεινε στην Ήλιδα και ανέλαβε τον θρόνο όταν αργότερα ο Επειός πέθανε. Ωστόσο, η βασιλεία του Αιτώλου ήταν σύντομη, καθώς εξορίστηκε επειδή είχε σκοτώσει έναν άλλο βασιλιά. Ο Αιτωλός περιπλανήθηκε μέχρι που ίδρυσε ένα νέο βασίλειο κοντά στον ποταμό Αχελώο, την Αιτωλία.

Ο Ηλείος, γιος της Ευρυκύδας, ανέλαβε τη βασιλεία της Ήλιδας αφού διαδέχθηκε τον Αιτωλό. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούνταν Ηλείοι, προς τιμήν του και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα Παυσανία, οι Ηλείοι φρόντιζαν για τον τάφο του Ενδυμίωνα στην Ολυμπία, στο σημείο εκκίνησης του αγώνα ταχύτητας. Άλλοι κάτοικοι, όπως αυτοί της Ηράκλειας, πίστευαν ότι ο Ενδυμίων εγκατέλειψε την Ήλιδα και ταξίδεψε στο όρος Λάτμος, όπου τάφηκε και τον θεωρούσαν τοπικό ήρωα.

Όσον αφορά τη μυθική μοίρα του βασιλιά Ενδυμίωνα, υπάρχει μία εκδοχή που αναφέρει ότι κλήθηκε από τον Δία στον Όλυμπο. Εκεί ερωτεύτηκε την Ήρα, γεγονός που εξόργισε τον Δία και οδήγησε στην εξορία του Ενδυμίωνα στον Κάτω Κόσμο. Ωστόσο, αυτές οι ιστορίες και μύθοι μπορεί να παρουσιάζουν ποικίλες εκδοχές και διαφορές από πηγή σε πηγή.

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Ενδυμίωνας χαρακτηρίζεται ως ο πιο όμορφος άντρας ανάμεσα σε όλους τους θνητούς της Ελληνικής Μυθολογίας. Μια νύχτα, ενώ κοιμόταν κάτω από τα αστέρια, η θεά Σελήνη ερωτεύτηκε την ομορφιά του και κατέβηκε να τον συναντήσει. Το επόμενο πρωί, ο Ενδυμίων ξύπνησε με ζωντανά ευχάριστα όνειρα και αποφάσισε να ζητήσει από τον Δία να του χαρίσει αιώνιο ύπνο και αθανασία, ώστε να μπορεί να ζήσει ξανά τις στιγμές του έρωτά του με τη Σελήνη. Ο Δίας εκπλήρωσε την επιθυμία του Ενδυμίωνα, αν και κάποιες εκδοχές αναφέρουν ότι ήταν η ίδια η Σελήνη που ζήτησε από τον Δία να τον αφήσει να κοιμάται για πάντα. Έτσι, ο Ενδυμίωνας κοιμάται σε μια σπηλιά στο όρος Λάτμος, εκεί όπου συγκλίνουν οι δύο αυτές ιστορίες.

Σε αυτήν την παραλλαγή του Παυσανία, λέγεται ότι η Σελήνη επισκέπτονταν τον Ενδυμίωνα τόσο συχνά τη νύχτα, που του έδωσε 50 κόρες. Αυτή η παράδοση υποδηλώνει τη στενή σχέση του Ενδυμίωνα με τη θεά Σελήνη και την απόγνωση της θεάς να τον έχει για πάντα δίπλα της.