Μίνως

Ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης και ο δημιουργός του παλατιού του Μινώταυρου.

Ο βασιλιάς που ζούσε τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό πόλεμο ήταν ο Μίνωας, ο οποίος κυβερνούσε την Κρήτη. Ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης, και είχε δύο αδέλφια, τον Ραδάμανθη και τον Σαρπηδόνα.

Ο Μίνωας μεγάλωσε υπό την προστασία του βασιλιά της Κρήτης, Αστερίωνα, ο οποίος είχε παντρευτεί τη μητέρα του και είχε υιοθετήσει τα παιδιά της. Αργότερα, ο Μίνωας διαδέχθηκε τον Αστερίωνα στον θρόνο της Κρήτης.

Ο Ποσειδώνας, επιδεικνύοντας την εύνοιά του, έστειλε στον Μίνωα έναν όμορφο ταύρο για να τον θυσιάσει ως τιμή. Ωστόσο, ο Μίνωας ένιωσε λύπη για το όμορφο ζώο και αποφάσισε να μην το θυσιάσει. Αυτό προκάλεσε την οργή του Ποσειδώνα, ο οποίος γέμισε το ζώο με έναν παροξυσμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νησί, μέχρι που ο Ηρακλής τον νίκησε.

Ο Μίνωας είχε ως σύζυγο την Πασιφάη και μαζί απέκτησαν πολλά παιδιά, όπως ο Γλαύκος, ο Δευκαλίων, ο Ανδρόγεος, η Φαίδρα και η Αριάδνη. Είχε φήμη ως σοφός άνθρωπος και ήταν γνωστός για τη δικαιοσύνη του. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μίνωας διατύπωσε νόμους που συνέβαλαν στον πολιτισμό της Κρήτης. Λέγεται επίσης ότι παραλάμβανε τους νόμους από τον Δία ίδιο κάθε εννέα χρόνια, πάνω στο βουνό Ίδη της Κρήτης.

Η ισχύς του Μίνωα ήταν απροσμέτρητη. Επέκτεινε την επιρροή του σε πολλά νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκειντο στην κυριαρχία του. Ακόμα και η Αθήνα ήταν υπό την επιρροή του. Είχε επιβάλει στους Αθηναίους έναν ετήσιο φόρο από επτά νέους και επτά νέες, οι οποίοι στέλνονταν για να γίνουν τροφή για τον Μινώταυρο. Αυτό έγινε για να εκδικηθεί τον θάνατο του γιου του, του Ανδρόγεου, που είχε σκοτωθεί στην Αθήνα. Ο Μίνωας κατέλαβε επίσης την πόλη των Μεγάρων.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του για τον Δαίδαλο, έφτασε στη Σικελία, όπου φιλοξενήθηκε από τον βασιλιά Κώκαλο. Εκεί, ο Δαίδαλος υπέβαλλε τις κόρες του Κώκαλου σε μια παγίδα και τις χρησιμοποίησε για να πνίξουν τον Μίνωα σε ένα λουτρό.

Στον Άδη, ο Μίνωας έγινε ένας από τους δικαστές των νεκρών, μαζί με τον αδελφό του Ραδάμανθη και τον Αιακό.