Οίκος των Ατρειδών
Η εξουσία, η τραγωδία και οι ήρωες στην ελληνική μυθολογία.
Ο Πέλοπας και ο αδερφός του Θυέστης ήταν γιοι του βασιλιά Πέλοπα και της Ιπποδάμειας. Ο Πέλοπας ήταν γιος του βασιλιά Τάνταλου της Σίπυλου, ενώ η Ιπποδάμεια ήταν κόρη του βασιλιά Οινόμαου της Πίσας στην Ηλεία.
Πριν ο Πέλοπας παντρευτεί την Ιπποδάμεια, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Οινόμαο σε έναν αγώνα αρματοδρομίας. Αν ο Οινόμαος κέρδιζε, ο Πέλοπας θα θανατωνόταν, ενώ αν ο Πέλοπας νικούσε, θα μπορούσε να παντρευτεί την Ιπποδάμεια. Για να εξασφαλίσει τη νίκη, ο Πέλοπας δωροδόκησε τον ηνίοχο του Οινόμαου, Μύρτιλο, να σαμποτάρει το άρμα του. Αφού ο Πέλοπας νίκησε τον Οινόμαο στην αρματοδρομία, εξασφάλισε το δικαίωμα να παντρευτεί την Ιπποδάμεια. Μετά τον αγώνα, ο Μύρτιλος, ο ηνίοχος του Οινόμαου, ζήτησε την υπόσχεσή του από τον Πέλοπας: μια νύχτα με την Ιπποδάμεια.
Αντί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, ο Πέλοπας σκότωσε τον Μύρτιλο. Πριν πεθάνει, ο Μύρτιλος κατάρασε τον Πέλοπα και τους απογόνους του. Έτσι, ο Μύρτιλος αποτέλεσε την αφετηρία της κατάρας που επηρέασε την οικογένεια των Ατρειδών.
Ο οίκος του Ατρέα ήταν μία από τις σημαντικότερες δυναστείες της αρχαίας Ελλάδας, με έργα που απασχόλησαν τους αρχαίους Έλληνες δραματουργούς. Οι απόγονοί του Πέλοπα είχαν στενή σχέση με τον αποικισμό και την πολιτική ανάπτυξη σε μεγάλες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου. Ορισμένα από τα αδέρφια του Ατρέα, όπως η Τροιζήνα, η Σικυώνα και η Επίδαυρος, φημίζονταν για την κυριαρχία τους στην ανατολική Πελοπόννησο.
Ο Ατρέας και ο Θυέστης είχαν στενούς δεσμούς με την Αργολίδα, που περιλάμβανε τις ιστορικές πόλεις του Άργους, των Μυκηνών, της Τίρυνθας και του Ναυπλίου. Οι γιοι του Πέλοπα έφτασαν στην Αργολίδα μετά την εξορία από τον πατέρα τους, λόγω της δολοφονίας του Χρύσιππου, γιου του Πέλοπα, από μία νύμφη που ο πατέρας του είχε παντρευτεί πριν από την Ιπποδάμεια. Ο Χρύσιππος, ως μεγαλύτερος γιος του Πέλοπα, ήταν ο διάδοχος στον θρόνο του Πέλοπα. Ο Ατρέας και ο Θυέστης εγκαταστάθηκαν κοντά στις Μυκήνες, η οποία είχε ως βασιλιά τον Ευρυσθέα, εγγονό του Περσέα. Ο Ευρυσθέας παντρεύτηκε μία από τις κόρες του Πέλοπα, καθιστώντας τον Ευρυσθέα και ανιψιό των δύο αδελφών.
Όταν ο Ευρυσθέας πέθανε, ένας χρησμός προέβλεψε ότι ένας από τους γιους του Πέλοπα θα κληρονομούσε τον θρόνο. Ο Ατρέας, ως μεγαλύτερος αδελφός, είχε την ισχυρότερη αξίωση για τον μυκηναϊκό θρόνο, αλλά ο Θυέστης πρότεινε ότι ο βασιλιάς θα έπρεπε να είναι αυτός που κατείχε μια συγκεκριμένη χρυσή προβιά. Το χρυσόμαλλο αρνί έχει δοθεί στον Ατρέα ως καταραμένο δώρο είτε από τον θεό Ερμή, πατέρα του Μύρτιλου, είτε από τη θεά Άρτεμη ως μια δοκιμασία για να δει εάν ο Ατρέας θα ήταν πρόθυμος να το θυσιάσει σε αυτήν. Ο Ατρέας, αποδέχτηκε την πρόκληση του αδελφού του, πιστεύοντας ότι η προβιά ήταν ασφαλής κάπου κλειδωμένη. Αλλά κρυφά από τον Ατρέα, ο Θυέστης είχε αποπλανήσει τη γυναίκα του, Αερόπη, και την έπεισε να του παραδώσει τη χρυσή προβιά.
Όταν ο Θυέστης παρουσίασε τη χρυσή προβιά, κατάφερε να γίνει βασιλιάς. Αντιλαμβανόμενος ότι είχε πέσει θύμα απάτης, ο Ατρέας παρακάλεσε τον Δία να τον βοηθήσει να ανακτήσει τον θρόνο. Ο Δίας επέβαλε στον Ήλιο να αναστρέψει την κίνησή του στον ουρανό. Οι μυκηναίοι είδαν αυτό ως θείο σημάδι ότι ο Θυέστης ήταν απατεώνας. Παρόλα αυτά, ο Ατρέας δεν ικανοποιήθηκε με απλά τον θρόνο, αλλά επιθυμούσε εκδίκηση για την απιστία της Αερόπης από τον Θυέστη. Έτσι, διοργάνωσε ένα δείπνο προς τιμήν του αδελφού του, όπου φαινομενικά όλα είχαν συγχωρηθεί. Αφού καταναλώθηκε το κυρίως πιάτο, ο Ατρέας αποκάλυψε τα κεφάλια και τα κομμένα άκρα των γιων του Θυέστη, που είχαν μαγειρευτεί σε ένα σκεύος. Ο Θυέστης συνειδητοποίησε ότι είχε ήδη καταναλώσει τη σάρκα των γιων του. Μετά από αυτό το μακάβριο δείπνο, ο Ατρέας εξόρισε τον Θυέστη από τις Μυκήνες. Σύμφωνα με μία εκδοχή δεν ήταν ο Μύρτιλος αλλά ο Θυέστης που έριξε την κατάρα στον οίκο του Ατρέα.
Ενώ ήταν εξόριστος, ο Θυέστης μάθαινε από χρησμό των Δελφών ότι για να εκδικηθεί, θα έπρεπε να αποκτήσει έναν γιο με την κόρη του, την Πελοπία. Ένα βράδυ, μεταμφιέστηκε και κοιμήθηκε με την κόρη του, η οποία δεν αναγνώρισε την πραγματική του ταυτότητα. Παράλληλα, ο Ατρέας είχε σκοτώσει την Αερόπη λόγω προδοσίας, αλλά όχι πριν γεννηθούν οι γιοι του, ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος. Αργότερα, κατά την επίσκεψή του στη Σικυώνα, ο Ατρέας ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Πελοπία, η οποία πίστευε ότι ήταν μια πριγκίπισσα της Σικυώνας και κόρη του βασιλιά Θεσπρωτού. Μετά από αρκετούς μήνες, η Πελοπία γέννησε τον γιο της, τον Αίγισθο. Αν και ο Ατρέας δεν το γνώριζε, το μωρό ήταν γιος του Θυέστη, όχι του Ατρέα.
Με το πέρασμα των χρόνων, ο Ατρέας έστειλε τον Αίγισθο σε μια αποστολή για να δολοφονήσει τον Θυέστη, τον οποίο είχε αιχμαλωτίσει και κρατούσε φυλακισμένο στις Μυκήνες. Όταν ο Αίγισθος πλησίασε τον Θυέστη, ο Θυέστης αναγνώρισε το ξίφος που είχε μαζί του ο νεαρός άνδρας. Το ξίφος αυτό είχε κλαπεί από τη θήκη του από την Πελοπία κατά τη διάρκεια του βιασμού της και αργότερα το είχε δώσει στον Αίγισθο.Αντί να δολοφονήσει τον Θυέστη, ο Αίγισθος σκότωσε τον Ατρέα και ανέβηκε στον θρόνο των Μυκηνών ως ο πραγματικός γιος και διάδοχος του βασιλιά.
Σήμερα ο οίκος των Ατρειδών αναφέρεται και στην επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας "Dune" του Frank Herbert. Στο σύμπαν του "Dune", ο οίκος των Ατρειδών αποτελεί μία από τις εξουσίες που διεκδικούν τον έλεγχο του πλανήτη Arrakis, γνωστού και ως Dune. Οι Ατρείδες παίζουν κεντρικό ρόλο στη σειρά, και η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τις συγκρούσεις, τις πολιτικές και τις εξελίξεις που σχετίζονται με αυτόν τον οίκο.