Ο Δέκατος Άθλος - Τα βόδια του Γηρυόνη
Ένα μυθικό κατόρθωμα που χρειάστηκε δύσκολες μάχες για τον Ηρακλή
Ήρθε η σειρά για τον δέκατο και τελευταίο άθλο, όπως είχε υποσχεθεί αρχικά ο Ευρυσθέας. Σε απόσταση προς τη δύση, υπήρχε μια χώρα όπου ζούσε ένα τερατώδες πλάσμα που ονομαζόταν Γηρυόνης. Αυτός ο άνθρωπος είχε δύο πόδια, αλλά από τη μέση και πάνω, διαχωριζόταν σε τρία άτομα. Δηλαδή, είχε τρία σώματα, τρία κεφάλια και έξι χέρια.
Ο Γηρυόνης είχε ένα εξαιρετικά διάσημο κοπάδι από μεγάλα, παχιά κόκκινα βόδια που ήταν μοναδικά στον κόσμο. Το κοπάδι φύλαγε ο πιστός βοσκός του, ο Ευρυτίωνας, ένας αληθινός γίγαντας, και ένας φοβερός σκύλος με δύο κεφάλια, που ονομαζόταν Όρθος. Ο Ηρακλής, μετά από εντολή του Ευρυσθέα, έπρεπε να πάει στη χώρα του Γηρυόνη και να τα οδηγήσει στην Τίρυνθα. Η διαδρομή του Ηρακλή για να φτάσει εκεί διήρκεσε πολλούς μήνες καθώς πέρασε από πολλές χώρες.
Καθώς περνούσε από τη Λιβύη, συνάντησε τον βασιλιά της περιοχής, που ονομαζόταν Ανταίος. Ήταν ένας άγριος και ισχυρός άνθρωπος που υποτίθεται ότι ήταν γιος της Γης. Ανταίος προκάλεσε τον Ηρακλή σε έναν αγώνα πάλης και προσπάθησε να τον σκοτώσει. Η μάχη τους ήταν άγρια και διήρκεσε πολλές ώρες, καθώς και οι δύο ήταν ισάξιοι σε δύναμη. Τελικά, ο Ηρακλής κατάλαβε ότι ο αντίπαλός του έχανε τη δύναμή του όταν τον σήκωνε ψηλά, καθώς αντλούσε δύναμη από τη μητέρα του, τη Γη. Έτσι, τον κράτησε απάνω για αρκετή ώρα και κατάφερε να τον νικήσει και να τον σκοτώσει.
Μετά από μεγάλο κόπο ο Ηρακλής έφθασε στη χώρα του Γηρυόνη, προσέγγισε το διάσημο κοπάδι του, αλλά πρώτα του επιτέθηκε ο Όρθος. Ο Ηρακλής αντιμετώπισε την πρόκληση με το χοντρό ρόπαλό του και κατάφερε να τον σκοτώσει. Τη στιγμή που αυτό συνέβη, ενημερώθηκε ο βοσκός του κοπαδιού, ο Ευρυτίωνας. Έτρεξε να σκοτώσει τον ξένο, αλλά το ρόπαλο του Ηρακλή είχε και πάλι θαυματουργή επίδραση. Με ένα δυνατό χτύπημα, ανέτρεψε τον γιγαντιαίο Ευρυτίωνα ρίχνοντάς τον νεκρό στο έδαφος.
Από μια σπηλιά, εμφανίστηκε το φοβερό τέρας, ο Γηρυόνης. Αν πλησίαζε, θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Ηρακλή να τον αντιμετωπίσει, καθώς αν κατάφερνε να σκοτώσει ένα από τα κορμιά του Γηρυόνη, τα άλλα δύο θα του επιτίθονταν... Έτσι, ο Ηρακλής χρησιμοποίησε το τόξο του με τα δηλητηριασμένα βέλη και κατάφερε να σκοτώσει και τα τρία κορμιά του αντιπάλου πριν αυτός πλησιάσει. Στη συνέχεια, έστησε δύο στήλες σημεία της διαδρομής του, μία στην Ευρώπη και μία στη Λιβύη, γνωστές ως Ηράκλειες στήλες.
Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, ο Ηρακλής σταμάτησε για λίγο στη Σικελία. Εκεί πάλεψε με τον Έρυκα, τον γιο του Ποσειδώνα, και τον σκότωσε, καθώς αυτός είχε κλέψει έναν ταύρο του. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατάφερε να φέρει το κοπάδι του Γηρυόνη στην Τίρυνθα. Ωστόσο, οι δοκιμασίες του δεν είχαν τέλος.
"Πρέπει ακόμα να εκπληρώσεις δύο άλλες αποστολές", του είπε ο Ευρυσθέας. "Τη Λερναία Ύδρα την σκότωσες με τη βοήθεια του Ιόλαου και για τους στάβλους του Αυγεία πληρώθηκες. Έτσι, ακυρώνω αυτές τις δύο δοκιμασίες και πρέπει να αντικαταστήσεις τις με άλλες δύο.