Όγδοος Άθλος - Ηρακλής και ο Ταύρος του Ποσειδώνα
Η μονομαχία με τον αιγιαλό και η ηρωική νίκη του ήρωα.
"- Ήρακλή, θα πας στην Κρήτη", είπε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή, "και θα μου φέρεις τον άγριο ταύρο του βασιλιά Μίνωα. Η ίδια η θεά Ήρα, που παρατηρούσε τον Ηρακλή, επέλεγε τα τέρατα που τον απέστελνε να αντιμετωπίσει ή να νικήσει μέσα από τις σκέψεις του Ευρυσθέα. Αυτή τη φορά πίστευε ότι ο Ηρακλής θα διστάσει και δεν θα αντιμετωπίσει τον ταύρο του Ποσειδώνα. Όμως, έκανε λάθος.
Αλλά ποιος ήταν αυτός ο ταύρος;
Στην Κρήτη εκείνη την εποχή εβασίλευε ο Μίνωας, ένας πολύ γνωστός βασιλιάς. Μια μέρα, καθόταν μόνος στην ακτή και κοίταζε την ήρεμη θάλασσα, η οποία ανήκε στον θεό Ποσειδώνα. Τότε, μια ιδέα τον κατέλαβε. Ήταν μια παράξενη ιδέα:
"Αν δω κάτι να αναδύεται από τη θάλασσα, θα το θυσιάσω στον θεό Ποσειδώνα".
Μόλις σκέφτηκε αυτό, ξαφνικά είδε την ήρεμη θάλασσα να ταράζεται μπροστά του και ένας ταύρος να εμφανίζεται από τα κύματα! Ο ταύρος πλησίασε κολυμπώντας μέχρι την ακτή, και τότε ο βασιλιάς Μίνωας γέμισε με θαυμασμό τα μάτια του. Δεν είχε δει ποτέ έναν τόσο όμορφο και εντυπωσιακό ταύρο! Ήταν μαύρος, με λαμπερή τρίχα, μεγάλα κέρατα, δυνατά πόδια και εντυπωσιακό παρουσιαστικό.
"Είναι κρίμα να θυσιάσω αυτόν τον όμορφο ταύρο", σκέφτηκε, ξεχνώντας την υπόσχεσή του. "Θα τον κρατήσω στο κοπάδι μου και θα θυσιάσω έναν άλλο ταύρο." Ωστόσο, ο Ποσειδώνας οργίστηκε επειδή ο Μίνωας δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Έκανε τον ταύρο να θυμώσει και να τρέξει προς το κοντινό δάσος. Από εκείνη την ημέρα, ο άγριος ταύρος του Ποσειδώνα έγινε ο φόβος και ο τρόμος της Κρήτης. Σκότωνε οποιοδήποτε ζώο ή πλάσμα βρισκόταν μπροστά του, είτε ήταν ζώο είτε άνθρωπος.
Λέγεται ότι ο φοβερός Μινώταυρος ήταν γιος του άγριου αυτού θηρίου. Ο Ευρυσθέας απέστειλε τον Ηρακλή στην Κρήτη για να τον πιάσει και να τον φέρει στην Τίρυνθα.
Μετά από ένα μακρύ ταξίδι, ο Ηρακλής έφθασε στην Κρήτη. Ετοίμασε μια παγίδα για τον ταύρο και, όταν τον είδε να εμφανίζεται από ένα πυκνό φύλλωμα και να τρέχει προς αυτόν με τα κέρατά του, με μεστή κίνηση έριξε το σκοινί και κατάφερε να παγιδεύσει το κεφάλι και ένα από τα μπροστινά πόδια του. Όταν το άγριο ζώο έπεσε καταγής, το χτύπησε στο κεφάλι με το ρόπαλό του, να ζαλιστεί και το έδεσε με την ησυχία του. Στη συνέχεια, το ανέβασε στους γερούς του ώμους, το φόρτωσε σε ένα καράβι και το μετέφερε στην Τίρυνθα.
Ο Ευρυσθέας άφησε τον ταύρο ελεύθερο. Μετά από λίγο καιρό στην Πελοπόννησο, ο ταύρος πέρασε από τον ισθμό της Κορίνθου και έφθασε στην Αττική, στην περιοχή του Μαραθώνα. Εκεί, ο ταύρος ξανάρχισε να είναι πηγή φόβου και θανάτου, μέχρι που ο Θησέας, ένας άλλος ήρωας, ανέλαβε να τον σκοτώσει.