Έκτος άθλος - Ο Ηρακλής και οι Στάβλοι του Αυγεία
Η μυθική αποκαθήλωση του ακατόρθωτου καθήκοντος στην ελληνική μυθολογία.
Στην Ηλεία, μια περιοχή στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ευρίσκονταν ο βασιλιάς Αυγείας, ένας εξέχων άρχοντας. Ο θρύλος έλεγε ότι ο Αυγείας ήταν γιος του Ήλιου, με μάτια που έλαμπαν όπως οι αχτίδες του Ήλιου το πρωί. Ο Αυγείας είχε μεγάλα κοπάδια βοοειδών, τα οποία κάθε βράδυ έβαζε σε έναν ευρύχωρο στάβλο. Με το πέρασμα του χρόνου, ο στάβλος γεμίστηκε με κοπριές.
Ο Ευρυσθέας εξήγησε στον Ηρακλή:
-Πρέπει να πας στον βασιλιά Αυγεία και να εκτελέσεις εκεί τον έκτο σου αθλητικό αγώνα.
Ο Ηρακλής ρώτησε: -Έχει κάποιο θηρίο όπως λιοντάρι ή τρομερό φίδι που απειλεί τους κατοίκους της Ηλείας και πρέπει να τον σκοτώσω;
Ο Ευρυσθέας απάντησε:
-Όχι, δεν πρόκειται για θηρίο, Ηρακλή. Δεν θα χρειαστείς να πολεμήσεις κατά την παραμονή σου εκεί. Παρόλα αυτά, μην νομίζεις ότι ο άθλος σου είναι εύκολος. Ο Αυγείας σε θέλει να καθαρίσεις τον στάβλο από τις κοπριές, και πρέπει να το κάνεις μέσα σε μία μόνο ημέρα. Αν αποτύχεις, θα πρέπει να τον υπηρετείς και να καθαρίζεις τον στάβλο για όλη σου τη ζωή.
Ο Ηρακλής πίστευε ότι ο στάβλος του βασιλιά Αυγεία θα ήταν σαν τους κανονικούς στάβλους που γνώριζε. Ωστόσο, όταν φθάσει εκεί, κατάλαβε την πραγματικότητα. Ο στάβλος του Αυγεία ήταν απερίγραπτα μεγάλος, γεμάτος κοπριές που ακόμα και αν εργαζόταν χωρίς να σταματά για μια ολόκληρη χρονιά, δεν θα μπορούσε να τον καθαρίσει. Όταν ο Αυγείας τον ρώτησε αν θα μπορούσε να τον καθαρίσει σε μια μέρα, ο Ηρακλής κοίταξε τους σωρούς των κοπριών και σκεφτόταν. Στη συνέχεια, πρότεινε:
-Εντάξει, συμφωνώ να καθαρίσω τον στάβλο σου μέσα σε μία μέρα, αλλά μόνο αν μου υποσχεθείς να μου δώσεις το ένα δέκατο από τα κοπάδια σου.
Ο Αυγείας συμφώνησε: -Συμφωνώ, είμαι βέβαιος ότι δεν μπορείς να πετύχεις αυτό το κατόρθωμα. Αν όμως δεν τα καταφέρεις, θα είσαι υπηρέτης μου για όλη σου τη ζωή.
Ο Ηρακλής αποφάσισε: -Θα ξεκινήσω αύριο το πρωί, και μέχρι το βράδυ ο στάβλος σου θα είναι εντελώς καθαρός.
Το πρωί ξύπνησε ο Ηρακλής και άρχισε να εφαρμόζει το έξυπνο σχέδιό του. Με την ευφυΐα του μπορούσε μόνο να πραγματοποιήσει αυτό το επίτευγμα. Σημείωσε ότι ο στάβλος του Αυγεία βρισκόταν ανάμεσα σε δύο μεγάλους ποταμούς, τον Αλφειό και τον Πηνειό. Αρχίζοντας να σκάβει, άνοιξε ένα φαρδύ αυλάκι από τον Αλφειό και το έφερε μέχρι τη μία πόρτα του στάβλου. Έκανε το ίδιο και με τον Πηνειό, φέρνοντας το δεύτερο αυλάκι σε μια άλλη πόρτα του στάβλου. Τα ορμητικά νερά των δύο ποταμών ενώθηκαν μέσα στο στάβλο και... σε λίγες ώρες ξεπλύθηκε η κοπριά. Έτσι, πριν ακόμα ο Ήλιος βασιλέψει, ο βασιλιάς Αυγείας δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Βρήκε τον Ηρακλή να τον περιμένει χαμογελώντας μέσα σε έναν καθαρό στάβλο, χωρίς ίχνος κοπριάς!
-Όπως βλέπεις, του είπε, καθάρισα τον στάβλο σου σε λιγότερο από μια μέρα.
-Μα... πώς το κατάφερες....
Δεν χρειαζόταν να ρωτήσει γιατί είδε πώς ο Ηρακλής πέτυχε αυτό το εκπληκτικό επίτευγμα.
-Είχαμε κάνει ένα στοίχημα, του υπενθύμισε ο Ηρακλής.
Ο Αυγείας εξαγριώθηκε. Είχε χάσει το στοίχημα και αυτό τον ενόχλησε πολύ. Αρνήθηκε να πληρώσει, και έτσι ο Ηρακλής του εκστράτευσε εναντίον του και τον σκότωσε. Όχι μόνο αυτόν, αλλά και όλους τους γιούς του εκτός από τον Φυλέα, που είχε στηρίξει τον Ηρακλή.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, σκότωσε επίσης τους δύο Μολίονες, δίδυμα τέρατα που είχαν ένα κοινό σώμα με δύο κεφάλια. Έπειτα, συνέχισε με την εκστρατεία του στη Λακεδαίμονα, όπου τιμώρησε τους δώδεκα γιούς του Ιπποκόωντα και αποκατέστησε στον θρόνο τον Τυνδάρεω.
Κατά την παραμονή του στη Λακεδαίμονα, συνάντησε την κόρη του βασιλιά της Τεγέας, Αλεού. Ο Ηρακλής ερωτεύτηκε την κόρη και την έκανε μητέρα του Τήλεφου. Ταυτόχρονα, σκότωσε τον κένταυρο Ευρυτίωνα, που διεκδικούσε τη Μνησιμάχη, κόρη του Δεξαμενού, του βασιλιά του Ώλενου.