Βελλεροφόντης

Ο ήρωας που νίκησε το φονικό τέρας Χίμαιρα με τη βοήθεια του Πήγασου.

Ο Βελλεροφόντης ήταν ένας εξαιρετικός ήρωας, γεννημένος από τον βασιλιά της Κορίνθου, Γλαύκο, και την Ευρυμέδη. Υπάρχουν κάποιες αναφορές που αναφέρουν ότι η μητέρα του ήταν η Ευρυνόμη και ο πατέρας του ο Ποσειδώνας. Η πρώτη αναφέρεται στην Ιλιάδα, όπου ο εγγονός του, Γλαύκος της Λυκίας, διηγείται την ιστορία του Βελλεροφόντη.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Βελλεροφόντης βρέθηκε ξαφνικά εκτός Κορίνθου, μετά από ένα ατύχημα όπου σκότωσε ακούσια τον αδελφό του. Αναγκάστηκε να εξορίσει στην αυλή του βασιλιά Πρόιτου της Άργους. Εκεί, η γυναίκα του Προίτου, γνωστή ως Άντεια ή Σθενέβοια, ερωτεύτηκε παθιασμένα τον Βελλεροφόντη. Ωστόσο, ο ήρωας παρέμεινε πιστός στην εμπιστοσύνη του Προίτου και δεν ανταποκρίθηκε στα συναισθήματα της Άντειας.

Απογοητευμένη και θυμωμένη, η Άντεια συκοφάντησε τον Βελλεροφόντη στον άντρα της, υποστηρίζοντας ότι ο ήρωας επιχείρησε να την κακοποιήσει. Ο βασιλιάς Προίτος οργίστηκε πολύ, αλλά δεν επιθυμούσε να εκτελέσει τον Βελλεροφόντη με τα ίδια του τα χέρια. Έτσι, σκέφτηκε ένα σχέδιο και έστειλε τον ήρωα στον πεθερό του, Ιοβάτη, βασιλιά της Λυκίας, φέροντας μαζί του ένα γράμμα σφραγισμένο. Στο γράμμα αυτό, ο Προίτος ζητούσε τον θάνατο του Βελλεροφόντη.

Ο Ιοβάτης υποδέχθηκε τον Βελλεροφόντη με έναν εορταστικό και πλούσιο γεύμα που διήρκεσε εννέα ημέρες. Κατά την δέκατη ημέρα, όταν ο Ιοβάτης άνοιξε και διάβασε το γράμμα του Προίτου, δίστασε να εκτελέσει τον επισκέπτη του. Ήταν σαφές ότι αυτή η πράξη θα προκαλούσε την οργή των θεών. Έτσι, για να προκαλέσει τον θάνατο του Βελλεροφόντη, ο Ιοβάτης του επέβαλε μια σειρά από δοκιμασίες.

Αρχικά, ο Ιοβάτης τον έστειλε να αντιμετωπίσει και να σκοτώσει τη Χίμαιρα, ένα τρομακτικό τέρας με το κεφάλι ενός λιονταριού, τον κορμό μιας γίδας και την ουρά ενός φιδιού. Έπειτα, τον προκάλεσε να εξολοθρεύσει την άγρια φυλή των Σολύμων. Η μάχη που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά άγρια, με τον Βελλεροφόντη να αναδεικνύεται ως νικητής.

Τέλος, ο Ιοβάτης τον ανάγκασε να πολεμήσει με επιτυχία τις Αμαζόνες. Ο Βελλεροφόντης κατάφερε να σκοτώσει ακόμα και τους πιο γενναίους πολεμιστές της Λυκίας, οι οποίοι είχαν τεθεί εναντίον του κατά εντολή του Ιοβάτη. Ο βασιλιάς, μετά την επίδειξη των κατορθωμάτων του Βελλεροφόντη, τον αναγνώρισε ως απόγονο των θεών και του παραχώρησε ως σύζυγο την κόρη του, Φιλονόη, καθώς και το μισό του βασιλείου.

Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, ο Βελλεροφόντης πράγματι συνοδευόταν από ένα φτερωτό άλογο που ονομάζονταν Πήγασος. Ο Πήγασος θεωρείται κατά κάποιες παραδόσεις γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας.

Σύμφωνα με αυτές τις εκδοχές, ο Βελλεροφόντης είδε τον Πήγασο να πίνει από μια πηγή στην Κόρινθο και αποφάσισε να τον δαμάσει. Η θεά Αθηνά τον βοήθησε δίνοντάς του ένα χρυσό χαλινάρι. Με τη βοήθεια αυτού του μαγικού χαλιναρίου, ο Βελλεροφόντης κατάφερε να ελέγξει τον Πήγασο και να τον ιππεύει κατά τη διάρκεια των περιπετειών του.

Ωστόσο, σε μια άλλη εκδοχή που αναφέρει ο Ευριπίδης, ο Βελλεροφόντης επιθυμούσε να ανέβει στον Όλυμπο καβάλα στον Πήγασο. Οι θεοί, όμως, οργίστηκαν και ο Δίας τον σκότωσε με έναν κεραυνό. Στη συνέχεια, ο Πήγασος πέταξε τον αναβάτη του και επέστρεψε στον Όλυμπο.

Υπάρχει επίσης μια εκδοχή που αναφέρει ότι ο Βελλεροφόντης επέζησε της πτώσης από τον Πήγασο, αλλά έμεινε κουτσός και περιπλανήθηκε μόνος του σε μια μυστηριώδη πεδιάδα για πάντα.